Marketing Tips & Tricks

6 tips om je naamkaartje dat tikkeltje extra te geven

13/03/2017

Branding

6 tips om je naamkaartje dat tikkeltje extra te geven

You only get one chance to make a first impression! Zorg er dus voor dat je een onvergetelijke eerste indruk maakt bij potentiële klanten, onder andere met een goed naamkaartje. Wat kan dit stukje karton betekenen voor jou en je bedrijf? Wat moet er allemaal opstaan en wat vooral niet? Hoe kun je ervoor zorgen dat het je echt op weg helpt om meer potentiële klanten te overtuigen? Stel je voor dat mensen op een beurs of conferentie tal van visitekaartjes hebben vergaart, het welke zal de volgende dag of week nog een belletje doen rinkelen? Juist, datgene dat opvalt tussen al die andere saaie stukjes papier. Zorg ervoor dat jouw visitekaartje blijft hangen, hier zijn alvast 6 tips. 

1. Picture time
Het is nog een rariteit in de businesswereld om een profielfoto op je naamkaartje te zetten, door het wel te doen zul je zeker en vast opvallen. En wedden dat mensen je zullen herkennen als ze je kaartje later nog eens bekijken? Een gezicht zegt namelijk veel meer dan een naam en komt niet alleen persoonlijker over, het schept ook vertrouwen. Kies voor een vriendelijke maar toch professioneel ogende foto, een glimlach mag zeker! Gebruik je toch liever geen foto van jezelf? Kies dan voor een foto die weergeeft waar jij en je bedrijf voor staan.

2. Less is more
Niemand wilt je btw-nummer, bankrekeninginformatie of je nieuwste promotie zien op je naamkaartje. Iemand die eraan denkt om zaken te doen met jou, wil nog niet direct nadenken over hoe er betaald moet worden en heeft niets aan een tijdelijke promotie. Je naam en/of bedrijfsnaam, logo en functie zijn essentieel. Gebruik geen afkortingen, schrijf je naam voluit en vermijd vakjargon. Daarnaast zijn je contactgegevens de belangrijkste informatie op je visitekaartje. Maar overdrijf niet; te veel telefoonnummers, e-mailadressen en faxnummers maken het rommelig. Beperk je tot de website, één telefoonnummer, e-mailadres en Facebookaccount.

3. Size matters
Businesscards bestaan in alle vormen en formaten. Je denkt misschien op te vallen door een speciaal formaat te gebruiken, maar dat is niet altijd het handigst. Kleine kaartjes gaan helemaal verloren in een handtas of portefeuille en te grote exemplaren kunnen moeilijk weggestopt worden. Mijn raad: kies voor het standaardformaat en probeer op een andere manier op te vallen. Wil je toch voor een ongewoon formaat of vorm kiezen? Ga dan ‘all the way’. Als het past binnen jouw sector, kun je voor oversized of een gekke vorm gaan. 

4. Don’t go cheap
Ok, je moet waarschijnlijk werken met een beperkt budget en als je creatief bent kun je best zelf een visitekaartje ontwerpen. Met online tools kun je gemakkelijk zelf een ontwerp maken, maar deze designs zijn niet uniek en voorspelbaar. De waarheid is dat de meeste ondernemers er goed aan doen om een designer onder de arm te nemen. Wil je toch zelf aan de slag? Kijk dan eens op Moo, een online winkel waar je kaartjes kunt laten maken met een foto aan de ene kant en een tekst aan de andere. Voor kaartjes gemaakt van luxueus papier, metaal of plastic kun je terecht bij Plasma Design.

5. The right feeling
Er bestaan veel verschillende papiersoorten en welke je kiest voor je naamkaartje kan wel degelijk een verschil maken. Ik moet je niet vertellen dat je voor een stevig en duurzaam materiaal moet gaan. Het moet trouwens niet altijd papier zijn; denk maar aan hout, metaal, plastic, etc. Zolang het maar past bij jouw branche en bedrijf. 

6. Keep it simple
Teveel tekst zorgt ervoor dat je een kleiner lettertype gaat gebruiken en het niet meer leesbaar is. Veel felle kleuren, verschillende lettertypes, krulletjes en tierlantijntjes leiden af. Hou het liever simpel, het ontwerp moet passen bij je bedrijf en je doelgroep. Een creatief bedrijf kan natuurlijk een opvallend lettertype gebruiken. En een stijlvol zwart-wit kaartje kan net opvallen door zijn simpliciteit. Je kunt ook een QR-code op je visitekaartje zetten, zo kunnen mensen met een smartphone snel meer informatie vinden zonder dat je naamkaartje volgepropt staat.